Massatoerisme: de voor- en nadelen van een overweldigende toeristenstroom
Gepubliseerd: ongeveer 5 maand geleden
 
Bron foto:pxhere.com
 
Bron:pxhere.com
 

Massatoerisme: de voor en nadelen van een overweldigende toeristenstroom.

Het massatoerisme is de afgelopen jaren veranderd van een welkome bron van inkomsten naar een ware plaag voor veel Europese steden en eilanden. Steden zoals Amsterdam en Venetië hebben drastische maatregelen moeten nemen om de overvloed aan toeristen te beteugelen, terwijl eilanden in de Middellandse-Zeegebied, vooral die behorend tot Spanje, worstelen met de gevolgen van een te grote toeristenstroom. Deze ontwikkeling dwingt ons om na te denken over een toekomstige aanpak van massatoerisme.
Een van de grootste bronnen van ergernis is de komst van cruiseschepen in verschillende Europese steden. Hoewel ze een indrukwekkend aanzicht bieden in de havens waar ze aanmeren, brengen deze schepen vaak duizenden passagiers met zich mee die slechts enkele uren in de stad doorbrengen. Bovendien wordt eten en drinken aan boord gratis verstrekt, wat betekent dat deze toeristen vaak weinig tot geen geld uitgeven in de bezochte stad. Dit heeft geleid tot frustratie onder lokale bewoners, omdat de grote aantallen toeristen de stad overstromen zonder werkelijk bij te dragen aan de lokale economie.
Het probleem van massatoerisme is ook duidelijk zichtbaar op eilanden in de Middellandse-Zeegebied, voornamelijk die behorend tot Spanje. Eilanden zoals Gran Canaria worden overspoeld door toeristen, voornamelijk Noord-Europeanen, die onroerend goed kopen en een significante impact hebben op de lokale gemeenschappen en het milieu. Lokale bewoners klagen over stijgende prijzen, verlies van culturele identiteit en een toegenomen druk op basisvoorzieningen, zoals water en energie. Bovendien lijden de natuurlijke ecosystemen onder de overbevolking en het gebrek aan duurzaamheid dat gepaard gaat met massatoerisme.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Is het heffen van extra belasting op toerisme de oplossing of de rem op massatoerisme? Het is een vraag die steeds vaker wordt gesteld door gemeenten en eilandbesturen die geconfronteerd worden met deze uitdaging. Het idee achter deze belasting is dat het de toeristenstroom zou kunnen verminderen en tegelijkertijd financiële middelen zou kunnen genereren om de negatieve gevolgen van toerisme te compenseren. Echter, er bestaat geen duidelijk antwoord op deze vraag, omdat dit soort belastingen ook een negatief effect kunnen hebben op de toeristische sector en het imago van een bestemming.
Om de problemen van massatoerisme in de toekomst aan te pakken, moeten er verschillende aspecten worden overwogen. Allereerst moeten bestemmingen streven naar duurzaam toerisme, waarbij de nadruk ligt op het behoud van het lokale milieu, culturele erfenis en sociale cohesie. Dit kan worden bereikt door het stellen van grenzen aan het aantal toeristen dat een bestemming kan ontvangen, het beperken van de bouw van nieuwe hotels en het bevorderen van verantwoordelijk toerisme.
Daarnaast moet er aandacht worden besteed aan het betrekken van de lokale bevolking bij het toerisme en het verzekeren van eerlijke economische voordelen. Door lokale ondernemers te steunen en gemeenschappen in staat te stellen te profiteren van het toerisme, kan het draagvlak voor toeristen worden vergroot en de negatieve impact worden verminderd.

Vergrijzing.

Ook zullen de gevolgen van vergrijzing en de toename van de levensverwachting hebben en zullen een aanzienlijke invloed hebben op het toerisme. Enerzijds zullen er meer gepensioneerden zijn, wat kan leiden tot een toename van het aantal mensen dat toeristische bestemmingen bezoekt. Gepensioneerden hebben over het algemeen meer vrije tijd en meer financiële middelen om te reizen. Dit kan resulteren in een grotere vraag naar vakantiereizen en een toename van het massatoerisme.
Anderzijds kan de afname van het aantal geboortes invloed hebben op het type toerisme en de bestemmingen die populair zijn. Met minder kinderen in de samenleving, zullen er wellicht minder reisbestemmingen zijn met kindvriendelijke attracties en activiteiten. Dit kan leiden tot een verschuiving in de vraag naar meer volwassen-gerichte bestemmingen en activiteiten, zoals culturele bezienswaardigheden, wellness- en gezondheidsreizen, en gastronomisch toerisme.
Daarnaast zal, door de demografische veranderingen, de leeftijdsopbouw van de toeristen ook veranderen. Er zullen meer oudere toeristen zijn, die mogelijk andere behoeften en interesses hebben dan jongere reizigers. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe markten en producten om aan deze behoeften te voldoen, zoals speciaal aangepaste accommodaties en activiteiten voor senioren.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Wat betreft de huidige situatie met de coronapandemie, is het moeilijk om precieze cijfers te geven over het toerisme, omdat veel reizen beperkt zijn of niet mogelijk zijn. Het massatoerisme is aanzienlijk afgenomen vanwege de reisbeperkingen en de zorgen omtrent de verspreiding van het virus. Het is echter moeilijk te voorspellen hoe het toerisme zich zal ontwikkelen na de pandemie. Het kan zijn dat mensen massaal willen reizen om de verloren tijd in te halen, of dat er juist meer aandacht komt voor duurzaam en verantwoord toerisme.
Kortom, de demografische veranderingen zoals vergrijzing, langere levensverwachting en afname van geboortes zullen naar alle waarschijnlijkheid een invloed hebben op het toerisme. Het is belangrijk om deze veranderingen mee te nemen in het beleid en de strategieën om duurzaam toerisme te bevorderen en de negatieve effecten van massatoerisme te beperken. Massatoerisme brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Het is essentieel dat bestemmingen, zowel steden als eilanden, proactief maatregelen nemen om de negatieve gevolgen van massatoerisme te verminderen en duurzaam toerisme te bevorderen. Alleen op deze manier kunnen we de prachtige bestemmingen en ecosystemen behouden voor toekomstige generaties.

Mega cruise schepen.

Ook de opkomst van mega cruiseschepen heeft de afgelopen jaren voor veel controverse gezorgd. Deze gigantische drijvende vakantieoorden bieden plaats aan meer dan 5000 passagiers en hebben nu nog de mogelijkheid om op verschillende plaatsen en steden aan te meren. Echter, veel mensen maken zich zorgen over de overweldigende aanwezigheid van deze schepen en de impact die ze hebben op de lokale gemeenschappen en het milieu.
Het aantal toeristen dat met cruiseschepen reist, is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Het gemak en de luxe die deze schepen bieden, hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen kiezen voor dit type vakantie. Hierdoor zijn de plaatsen en steden waar deze schepen aanmeren overspoeld door toeristen, wat leidt tot overvolle straten, drukte bij toeristische attracties en verhoogde druk op de lokale voorzieningen.
Veel inwoners van populaire toeristische bestemmingen klagen nu ook veel vaker over de impact van deze cruiseschepen. Net als bij het "gewone " massatoerisme Is de lokale infrastructuur is vaak niet berekend op het kortstondige massatoerisme dat deze schepen met zich meebrengen.
Ook het milieuaspect wordt steeds vaker ter discussie gesteld. Mega cruiseschepen zijn berucht vanwege hun enorme omvang en brandstofverbruik. Ze veroorzaken luchtvervuiling en hebben een negatieve impact op de waterkwaliteit van de gebieden waar ze aanmeren. Daarnaast komen er grote hoeveelheden afval en afvalwater vrij, wat een bedreiging vormt voor ecologisch kwetsbare gebieden.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Om deze negatieve effecten te verminderen, overwegen steeds meer bestemmingen en eilandengroepen restricties op te leggen aan mega cruiseschepen. Ze kunnen bijvoorbeeld beperkingen instellen op het aantal schepen dat per dag kan aanmeren of de grootte van de schepen beperken.
Door politiek en financiële belangen lijkt het onwaarschijnlijk dat mega cruiseschepen helemaal nergens meer zullen aanleggen. Wel moeten er strengere regels en richtlijnen worden opgesteld om het toerisme in goede banen te leiden en de impact op de plaatselijke gemeenschappen en het milieu te minimaliseren. Een verantwoordelijke aanpak van de cruise-industrie en samenwerking tussen de rederijen, plaatselijke overheden en gemeenschappen is essentieel om een duurzame toekomst te waarborgen waarin de prachtige bestemmingen die de wereld te bieden heeft, behouden blijven voor toekomstige generaties.
Auteur: wayayo.com


HTML

Mogelijk ook interessant voor jouw:

1 :Eilanden en steden overspoeld met toeristen, een vloek en een zegen.
vieuws
 
aanrader
 
geen aanrader
 

Mogelijk ook interessant voor jouw:

Bron:pxhere.com
Massatoerisme: de voor- en nadelen van een overweldigende toeristenstroom
Eilanden en steden overspoeld met toeristen, een vloek en een zegen.