Toeslagen en kortingen funest voor de arbeidsbereidheid
Gepubliseerd: ongeveer 1 jaar geleden
 
Bron foto:Belastingdienst&Uwv
 
Bron:Belastingdienst&Uwv
 

Toeslagen en kortingen funest voor de arbeidsbereidheid.

Nederland is een sociaal land, we zorgen voor iedereen en proberen de verschillen tussen werkenden en niet werkenden te verkleinen.
Daar ligt dan ook het probleem dat niet werkenden geen voordeel meer zien in wel of niet te gaan werken.

Sommige mensen met een handicap stoppen met werken omdat door de voordelen die niet werkenden krijgen het geen financieel voordeel heeft.

Hoe zit dat?, Als je een uitkering hebt die in aanmerking komt voor toeslagen en kortingen op bvb gemeente belastingen, entree van zwembaden en andere voordelen, wordt het "gat" tussen het minimumloon en uitkeringen gedicht.
Als je een bvb Wayong uitkering hebt en toch kan werken en dus deel neemt aan het arbeidsproces stijgt het inkomen, maar daardoor verlies je een aantal voordelen en toeslagen.
Als je alles tegen elkaar wegstreept kom je mogelijk tot de conclusie dat je over een jaar gezien netto minder te besteden hebt dan als je wel werkt.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Ook mensen met een "gewone" uitkering hebben vaak door alle toeslagen en voordelen per jaar gezien het zelfde of maar iets minder dan het minimumloon.
Dat motiveert nou niet echt om te gaan deel nemen aan het arbeids-proces, terwijl dat wel zou moeten.
De kosten die het berekenen, uitkeren en terug vorderen van de toeslagen zijn enorm, de druk op overheids instellingen om alles te bereken en te verwerken kost miljarden.
Veel toeslagen worden vooraf uitbetaald en later pas gecontroleerd, als blijkt dat er teveel of onterecht is uitgekeerd moet dat weer terug worden gevorderd.

Als dat geld per maand in kleine beetjes in jaren is uitgekeerd en opgelopen is tot een groot bedrag is door dat het geld "met de knollen de pot is in gegaan" bijna niet meer terug te vorderen en stort mensen in de ellende.

"De belastingdienst leuker kunnen we het niet maken" staat dan op de stoep met een dwang bevel.

Bron foto:belastingdienst

Moeten we dan maar de toeslagen af schaffen en de voordeeltjes ook? Is dat mogelijk?
Afschaffen wel maar niet zonder de uitkering gerechtigden te compenseren, wat weer zou leiden tot een nieuw onwenselijk toeslagen systeem.
Wat misschien wel een oplossing zou kunnen zijn is de uitkeringen aan te passen naar een "overleef" en Leefbaar niveau.
Het minimum maandloon van een volwassene is in 2023 € 1.934,40, (bruto) als dat voldoende wordt geacht om voor een volwassene een mens waardig bestaan te geven moeten we van dat uitgaan.
De uitkeringsgerechtigden zouden dan een uitkering moeten krijgen die daar zo`n 200 euro onder ligt.
Dan zou een uitkeringsgerechtigde voldoende hebben om alles te kunnen betalen en in redelijkheid kunnen bestaan.
Er is dan wel een motivatie om deel te gaan nemen aan het arbeidsproces ( te gaan werken dus) , Het UWV en de belastingdienst hebben dan veel minder werk en besparen miljarden die dan weer gebruikt kan worden voor bvb de IB voor werkenden te verlagen.
Dan word het voor uitkeringsgerechtigde weer interessanter om te gaan werken.
Er moet dan wel gewaakt worden om niet terug te vallen in de gewoonte om niet werkenden toeslagen tegeven maar de uitkeringen op een bestaands niveau te houden.
Dit plan klinkt misschien onhaalbaar maar bedenk wel dat het geld dat wordt uitgegeven zowat voor 90% weer terug stroomt door belastingen.
Dat de ministeries met potjes te rekenen "the big picture" niet zien is kortzichtig, ze kijken naar het "potje" voor uitkeringen en toeslagen, en vergeten wordt dat als er meer uit dat uitkering en toeslagen potje gaat er weer veel meer binnen komt in de belasting potjes.
Zou je het netto gaan uitrekenen en de besparing mee neemt die het UWV en de belasting dan krijgt en dat in het uitkering potje zou stoppen ziet het er opeens veel rooskleuriger uit.

Bron foto:uwv

Met dit plan beweren zeker wij niet dat het minimumloon voldoende, en de toeslagen voldoende zijn en dat mensen in een uitkering het goed hebben en voldoende hebben om te leven.

Maar door alles uit elkaar te halen en dan weer op een simpele manier weer in elkaar te steken lost veel problemen op, er zijn nu veel uitkeringsgerechtigden die niet een kunnen uit rekenen wat ze totaal aan toeslagen en voordelen kwijt raken.
Daarom blijven ze maar zitten waar ze nu zijn uit angst straks minder over te houden.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Met het geen toeslagen systeem hebben ze een beter inzicht in hun financiën om een afweging te maken.
Er gaan ook verhalen rond dat Immigranten liever een uitkering hebben dan werk, simpelweg omdat ze dan meer geholpen worden en de verschillen niet kunnen zien.
Ook zijn er advies bureaus en adviseurs die ze voor rekenen dat niet werken voordelen heeft, niet vergeten dat het huidige systeem ook fraude en misbruik in de hand werkt. Denk maar eens terug aan het georganiseerde toeslagen "toerisme" uit de sommige Oostbloklanden en Roemenië.
In veel landen is het allemaal veel eenvoudiger, een bedrag als uitkering en voor de rest helemaal niets, iedereen kan het dan duidelijk zien dat werken de kwaliteit van leven verbeterd.

Auteur: Mimi_ik_ben_het_zat_2303

Reactie(s) 3

2
RE:Toeslagen wet funest voor de arbeidsmarkt
Door:Sofi_777 - Op: Toeslagen wet funest voor de a...
Reactie datum: 04-04-2023
En dan de verantwoording bij mensen leggen die niet met geld kunnen omgaan. je belasting betaal je aan het eind van het jaar en dan is het geld op.
Reageren  |   Klacht melden  |   Like 96  |   DisLike 50
2
RE:Toeslagen wet funest voor de arbeidsmarkt
Door:Sas - Op: Toeslagen wet funest voor de a...
Reactie datum: 04-04-2023
Mesen moeten leren zich zelf te helpen anders hulp vragen
Reageren  |   Klacht melden  |   Like 98  |   DisLike 46

Mogelijk ook interessant voor jouw:

1 :Zonnepanelen geen succes in Spanje
2 :Odido overtreed administratieve wetten en privacy en lokt phishing uit.
3 :De geheimzinnige wereld van een digitale munt, meedoen of toch maar niet?
4 :Wat is (GTV) of piek vermogen?
5 :Jaarlijks worden de prijzen aangepast aan de index.
6 :De Cloud opslag bijna is vol, wat nu?
7 :Mengkraan gebruikt stiekem energie.
8 :Geen inkomsten belasting in Monaco, maar wie wil daar echt wonen?
9 :Weer vallen er weer banken om
10 :Boer, Agrariër of vleesproducent
vieuws
 
aanrader
 
geen aanrader